Klass F-3

Lågstadiet; Det första stadiet av skolans tre.
Klassens undervisning organiseras av en klasslärare som har klassen under åren 1-3. Undervisningen ligger i huvudsak på matematik och svenska. Det är också i dessa ämnen eleverna skriver nationella ämnesprov i årskurs 3.

Utöver svenska och matematik fokuserar undervisningen i natur- och samhällsorienterande ämnen på elevernas närmaste omvärld. I timplanen för lågstadiet finns även musik, bild och idrott som skolämnen. Under lågstadiet introduceras även ämnena engelska och i årskurs 3 även slöjd. 

Studiebesök är viktiga för att få uppleva bland annat musik och traditioner utanför skolan presenterade på ett lustfyllt sätt. Alla klasser årskurs 1-3 gör minst en utflykt varje år till Stockholm för besök på Junibacken, Konserthuset, Operan, eller i närområdet på en bondgård.
I alla klasser finns det fritidspersonal knuten till gruppen vilket gör skoldagen och fritids till en sammansatt verksamhet.

Förskoleklass

Förskoleklassen är det första året i elevernas skolgång på Söderby friskola.
Året i förskoleklass är en brygga mellan förskolan och skolan och menad att ge barnen en trygg övergång från en utbildningsfas till en annan. 

Förskoleklassen fokuserar mycket på inlärning genom lek och samarbete för att skapa en trygg grupp elever. Under året i förskoleklass arbetar man inom olika ämnen och ämnesområden såsom svenska, matematik, naturvetenskap och samhälls- och omvärldskunskap. Rörelse och idrott är också viktiga delar av skoldagen. 

Inom matematik arbetar man med grundläggande taluppfattning och ger eleverna verktyg för att bygga upp förståelse för tal. Man pratar om enkla matematiska begrepp och använder vardagliga situationer för att prata om matematik exempelvis geometri och bråktal. Inom matematiken använder vi också chromebooks och spelar mattespel och vi arbetar med enkel programmering.

Inom svenska arbetar vi med att lära eleverna de olika bokstäverna, vi arbetar med veckans ord på många olika sätt. Eleverna tränar på ordbilder och att lyssna på ord och stavelser. Rim och ramsor är en del av att lära känna språket. Eleverna får också träna mycket på att skriva ord både på papper och med chromebooks. Läsinlärning arbetar vi aktivt med och målet är att alla elever ska ha knäckt läskoden och kunna läsa kortare ord och meningar när de börjar årskurs 1. För att uppnå detta har vi anställt lärare i svenska till förskoleklassen. 

Inom ämnet bild får eleverna utlopp för sina kreativa förmågor. Bild integreras i andra ämnen och eleverna arbetar med olika material och tekniker. De får träna finmotorik genom att klistra och klippa och arbeta med kritor, tusch, vattenfärger, lera och annat material. 

Inom naturvetenskap arbetar vi med det som ligger nära elevernas egen begreppsförmåga. Vi är mycket ute i skogen och närområdet och undersöker vad som finns och växer i omgivningarna. Vi arbetar med årstidernas växlingar och gör experiment. 

Inom samhälls- och omvärldskunskap pratar vi om hur man kan bo, vilka man bor med, hur familjen ser ut. Vi pratar om olika yrken man kan ha och vad man kan göra på fritiden. Vi pratar också om traditioner och hur man firar olika helgdagar. 

Vi har även idrott på schemat en gång i veckan och tränar balans, motorik, att lära känna sin kropp och vad den kan göra, deltagande i lekar , att byta om och duscha efter idrotten. 

Varje dag har vi fruktstund och läser saga. Att leka och ha roligt i skolan är också viktigt. Vi tränar också på att lyssna på varandra, hjälpa varandra och att dela med oss. Under skoldagen har eleverna arbetspass där de får olika uppgifter att genomföra. Allteftersom skolåret går blir eleverna bättre på att sitta lite längre stunder och arbeta med olika uppgifter. 

Klass 1

I åk 1 har vi fortsatt fokus på läs- och skrivutveckling. I vårt arbetsområde om Astrid Lindgren åker vi till Junibacken på studiebesök. Vi arbetar med grundläggande räknemetoder både praktiskt och teoretiskt med fokus på taluppfattning. Värdegrundsarbetet fortsätter med fokus på grupp- och individnivå.

Klass 2

I åk 2 har vi fortsatt läsutveckling med stort fokus på att utveckla sin språkliga förmåga både muntligt och skriftligt. I matematiken lär vi oss att använda de fyra räknesätten. Värdegrundsarbetet fortsätter och vi åker till Operan på studiebesök för att lyssna på musik och titta på kostymer. En av våra föräldraaktiviteter är det populära Pepparkakshusbaket där föräldragruppen tillsammans med personal bjuder in elever och andra familjer i årskurserna 1-3 att vara med denna kväll.

Klass 3

I år 3 har vi stort fokus på att skriva i olika genrer. Vi jobbar vidare med att befästa kunskaperna i både matematik och svenska inför de nationella proven, vilka genomförs under våren. Slöjd presenteras som nytt ämne. Värdegrundsarbetet fortsätter och mycket av det handlar om att man ska stötta varandra och vara en fin kompis.

Vill du veta mer om skolan?

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig vidare!